Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Márványozás - technikák képes leírás - Márvány.tlap.hu
részletek »

Márványozás - technikák - Márvány.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: marvany.tlap.hu » Márványozás - technikák
Keresés
Találatok száma - 7 db
A márványozás egy papírfestési technika, Kínából indult útra

A márványozás egy papírfestési technika, Kínából indult útra

A márványozás egy papírfestési technika, melyet eredetileg főként a könyvkötészetben használtak, de képek készítésére is alkalmas. Eredete valószínűleg ázsiai, feltehetően vagy Japánból, vagy Kínából indult útra, és perzsa-oszmán közvetítéssel jutott el Európába, először Németországba a 17. század elején, majd nem sokkal később Franciaországban is megjelent, és innen terjedt el a kontinensen.

A márványozás vagy vízen festés technikája, ökörepével kevert ...

A márványozás vagy vízen festés technikája, ökörepével kevert ...

Röviden összefoglalva: a márványozás technikája abból áll, hogy az ökörepével kevert temperafestéket egy tálcába öntött alap felületére csepegtetjük. A festékcseppek szétfutnak a víz tetején és könnyen formálható mintát alkotnak. Ha erre a felületre papírt fektetünk, a vízben lévő keményítő segítségével a "vízen festett képet" papírra nyomtathatjuk. Minden egyes képhez új festéket kell felvinni az alapra. A víz tetején szétfutó színek, a festékcseppekből pillanatok alatt kialakuló szép képek örömet és sikerélményt szereznek, kisebbek és nagyobbak egyaránt átélhetik benne az alkotás örömét, ezért beteg gyerekek terápiás foglalkoztatására kiválóan alkalmas ez a festési eljárás.

Könyv ajánló - A márványozás Kis-Ázsiából származó technika

Könyv ajánló - A márványozás Kis-Ázsiából származó technika

A márványozás Kis-Ázsiából származó technika, elsősorban papír festéséhez használták. A márványozás varázsa abban rejlik, hogy a vízen lebegő minta nem befolyásolható olyan részletességig, mint amikor ecsettel festünk. A márványozáshoz türelemre, fantáziára van szükség.

Könyv ajánló - Márványozás saját kezüleg... CD-borítók, lampionok

Könyv ajánló - Márványozás saját kezüleg... CD-borítók, lampionok

Egyszerű tárgyakat, figurákat tehetünk vonzóvá, varázsolhatunk széppé egy kis ügyeskedéssel. Csodálatos mintákat készíteni, márványozni egyáltalán nem "boszorkányság". A kötetben bemutatott márványozási technikák segítségével számos trükköt tudhat meg arról, miként készíthet saját kezűleg szebbnél szebb tárgyakat, függő díszeket műanyagból vagy hungarocellböl, papírdobozokból, tányérokból, tálcákból. Készíthet szép CD-borítókat, lámpaburákat, lampionokat, és sok mást.

Márványozás képekben - Judy Simmons könyve alapján

Márványozás képekben - Judy Simmons könyve alapján

Mint írtam, 5 éve és 4 éve nyáron merültem bele kicsit a márványozásba. Olyannyira, hogy Judy Simmons könyve alapján egy barátnőm ezermester férje csinált nekem egy tálcát (4 deszka + mezőgazdasági fólia duplán) és három gereblyét. A sikeresebb darabokat itt-ott felhasználtam, ezek még őrzöm. Mivel külön vannak egy zacskóban, rendszerint elfeledkezem róluk.

Márványozott levélpapír - elkészítését most megmutatjuk

Márványozott levélpapír - elkészítését most megmutatjuk

Február vége a télűzés, a színes maskarák, a bálok időszaka, bár még minden szürke, komor, és a tél is próbálgatja erejét. Márványozással egyedi, megismételhetetlen dekorációkat készíthetünk papírra, fa tárgyakra. A márványozott papírokat aztán felhasználhatjuk díszítéshez, de akár önmagukban, képként vagy levélpapírként is csodaszépek, sőt a farsangi maszkot is dekorálhatjuk színes mintákkal. Egy márványozott levélpapír elkészítését most megmutatjuk lépésről - lépésre. A márványozás szép, de nagy türelmet kívánó elfoglaltság, ezért jobb ha a munka megkezdése előtt minden kelléket előkészítünk. Szükségünk lesz márványozó porra és márványozó festékekre, egy tálra a fürdő elkészítéséhez, hurkapálcára vagy vékony faágra, drótra a motívumok elkészítéséhez, Pritt Stick ragasztóra, amellyel nagyobb felületeket is könnyedén és tartósan tudunk rögzíteni és arra az anyagra, amire márványozni szeretnénk. A biztonság kedvéért legyen a kezünk ügyében törlőrongy! ...

Na, akkor ugorjunk neki! Mostanra kész a ragasztó ...

Na, akkor ugorjunk neki! Mostanra kész a ragasztó ...

Mostanra kész a ragasztó, és az anyagokat is megpácoltad, kivasaltad. Az asztalra pakold ki a hozzávalókat. A listában felsoroltakon túl tegyél még oda egy kancsó vizet és egy tekercs papírtörölközőt. Az asztalt természetesen takard le nylonnal, sőt esetleg a padlót is, és vegyél gumikesztyűt. Tesztelés -Legelőször ki kell kísérletezned, milyen sűrűségű festék terül szét jól a csirizen. (Mellesleg számomra ez volt a legnagyobb gond.) Egy kis műanyag tálkába tegyél egy ujjnyi magasan csirizt, a szemcseppentővel szívj fel egy kis festéket, és kb. 10 cm magasról cseppents rá egyet. Ha a csepp egyben marad, sőt netán egy az egyben lesüllyed az edény fenekére, akkor hígitani kell. Ha viszont annyira szétszalad, hogy gyakorlatilag nem is látod, milyen színűt cseppentettél, akkor keress egy másik festéket, mert ez túl híg. Miután megtaláltad a megfelelő állagot, a többi festéket is hígitsd fel ugyanolyanra. Kezdődhet a játék élesben!

Tuti menü