Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Különleges érdekességek, mi lehet még márvány? képes leírás - Márvány.tlap.hu
részletek »

Különleges érdekességek, mi lehet még márvány? - Márvány.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: marvany.tlap.hu » Különleges érdekességek, mi lehet még márvány?
Keresés
Találatok száma - 14 db
 A legszebb márvány hazájából

A legszebb márvány hazájából

Amikor a Gizella-téren járva néhány pillanatot áldozunk Vörösmarty márványszobra előtt a nagy költő dicső emlékének, amikor az Erzsébet-téren szemeink áldólag pihennek meg az emberiség nagy jótevőjének, Semmelweisnak és a felsőbb leányoktatás uttörőjének, Veres Pálnénak rokonszenves márványalakján, amikor ünnepi hangulatban a mórstilü Vigadó lépcsőzetén felhaladva, szemeink Vénusz istennő szobrának igéző szépségétől megittasodnak, mindannyiszor egy olaszországi város jut eszünkbe: Carrara.

A legszebb...

A legszebb...

Magában véve Carrara egy jelentéktelen város Massa e Carrara tartományban, hét mértföldnyire a Liguri-tengertől. Szép kis templomán és szobrász-akadémiáján kívül e városkának alig van említésre való nevezetessége. És mégis kevés müvelt ember van a világon, aki Carraráról már ne hallott volna. Minek köszönheti ez a hegyközi városka nagy nevezetességét? Annak, hogy az egész világ innen kapja azt a hófehér márványt, amely müvészi, szobrászati és építészeti munkák megalkotására kiválóan alkalmas.

A márványsügér

A márványsügér

A márványsügér (Astronotus Ocellatus) meglehetősen nagyra növő faj, sügérféle. Dél-Amerikából származik. Nagysága elérheti a 32-35 cm-t is. Ebből is kitűnik, hogy legjobb ezeket az állatokat magukban, ill. csak saját fajtársaikkal tartani. Nagyon sokáig tartotta magát az tévhit, hogy a külföldi irodalomban "Oszkár" névvel is illetett halakon a nemek megkülönböztetése nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Mára ez a hibás tézis is megdőlt. Már egészen fiatal korban fel lehet ismerni a nemeket az alábbiak szerint: A hímeknék a két hasúszó gyakorlatilag egyetlen felületet képez, míg a nőstény egyedeknél két, egymástól elkülönülő úszót láthatunk (Akvárium Magazin 1997. után).

Bőségkürt

Bőségkürt

Mesél a múlt című sorozatában ezúttal egy legendás szálloda, a Vadászkürt történetét elevenítjük fel. Írásunkból többek között kiderül, már 1842-ben folyóvizes mosdókkal volt felszerelve - amelynek kagylói carrarai márványból készültek.

Csúcsfogyasztó: a világ legdrágább könyve

Csúcsfogyasztó: a világ legdrágább könyve

Bárki megnézheti a világ leggyönyörűbb és legdrágább könyvének tartott, kézzel készült, márványborítású kötetet a világ egyik legnagyobb közkönyvtárában, a New York Public Libraryben. Az alkotás 31 kilogramm súlyú.

Háromdimenziós burkolólapok

Háromdimenziós burkolólapok

Az olasz 'Abitare Il Tempo' kiállításon nagy sikert arattak a Decormarmi cég háromdimenziós burkolatai, ezen felbuzdulva a cég Graffiti elnevezésű kollekciója nagyszerű minták egész sorával kényezteti azon vásárlókat, akik a beltéri ill. kültéri burkolatok egy másik dimenzióját szeretnék az otthonukban. Ez az új, modern burkolat a látványos hatást a két színárnyalatból álló színvilággal és a finom, divatos motívumaival éri el. A minták nagyon sokoldalúak, geometriai formák, vonalak, modern vagy tradícionális virágmotívumok, lehetnek absztrakt firkák, mindenképpen rendkívüli módon feldobhatjuk a tereinket, fürdőszobánkat, mosdónkat, kádunkat, vagy szobánk fókuszpontban lévő falát ezzel a burkolattal.

Hihetetlen, széndioxidból gyémánt!

Hihetetlen, széndioxidból gyémánt!

Ománban található nagy mennyiségben a peridotit nevű ásvány, amelynek sajátossága, hogy elnyeli a széndioxidot és ennek eredményeképpen márvány vagy mészkő lesz belőle. Peter Kelemen és Juerg Matter, a New York-i Columbia egyetem kutatóinak figyelmét elsősorban a széndioxidot elnyelő képessége keltette fel. Számításaik szerint az Ománban található peridotitmező el tudná tüntetni a Föld széndioxid-kibocsátásnak körülbelül egynyolcadát.

Lézerrel szedik le a fekete mocskot az Akropoliszról!

Lézerrel szedik le a fekete mocskot az Akropoliszról!

Az Akropoliszt sok helyen beborította a fekete mocsok a légszennyezés miatt, és most egy különleges lézeres eljárással próbálják helyreállítani a fehér márvány szépségét. Az Akropolisz számtalan rombolást élt túl, tűzvészt, bombázást, robbantást, földrengést, ám a legújabb veszedelem a légszennyezés. A négymilliós lélekszámú Athénban és környékén hatalmas a járműforgalom, az ipari szennyezés, a szmog, és a savas esők sem ritkák. Mindezek hatására az Akropolisz domborműveit és különféle részeit beborította a fekete mocsok.

Marble Arch

Marble Arch

A Marble Arch 1828-ban John Nash tervei alapján, a római Constantinus Diadalív mintájára készült. Eredetileg a Mall végén állt, mint a Buckingham-palota bejárata, de rövidesen a palotával átellenben állították fel. Viktória királynő uralkodása alatt, a palota keleti homlokzatának építése kapcsán a diadalívet lebontották, majd 1851-ben a Diadalívet elköltöztették.

Hirdetés
Márvány Panzió

Márvány Panzió

A szobák kétágyasak, igény szerint pótágyazhatóak. A panzióban félpanziós ellátás vehető igénybe. A szobák teljes bútorzata fenyőből készült. Számukra nem csak az Ön egészsége, hanem kényelme is nagyon fontos. Ezért szobáikat minibárral, televízióval, légkondicionálóval, széffel, hajszárítóval valamint saját fürdőszobával látták el.

Márvány Panzió - Hajdúszoboszló

Márvány Panzió - Hajdúszoboszló

Szobáink teljes bútorzata fenyőből készült. Vendégeink egészségének megőrzése érdekében minden ágyunk Cardo gyógymatraccal van felszerelve. Számunkra nem csak az Ön egészsége, hanem kényelme is nagyon fontos.

Márvány-ház

Márvány-ház

Az I. kerület legkedveltebb részén a Márvány utcában 20 lakásos új társasház épül. A házban exkluzív 1-3 szobás lakások lesznek kialakítva, a tetőtérben, pedig két luxus penthouse lakás nagyméretű terasszal. A lakások felszereltségéhez extra minőségű konyhabútor tartozik minőségi gépekkel, redőnnyel felszereltek.

Márvány-tenger

Márvány-tenger

A Márvány-tenger (törökül: Marmara Denizi, görögül: Θάλασσ^ 5; του Μαρμαρ^ 0; vagy Προπον` 4;ίδα) egy interkontinentális beltenger, mely a Fekete-tengert ; a Boszporuszon keresztül ; és az Égei-tengert ; a Dardanellákon keresztül ; köti össze. Törökország ázsiai és európai részét részben a Márvány-tenger választja el egymástól. 280 km hosszú és 80 km széles, vízfelülete 11 350 km². Átlagos mélysége 494 méter, középtájon a legmélyebb pontja 1355 méter. Átlagos sótartalma 22;. Az ókori görögök Propontis (Προπον 64;ίς, pro~előtt + pontos~Fekete-tenger) néven emlegették. Két nagyobb sziget-csoport található a tengeren: a Princes-szigetek (Herceg-szigetek) a Boszporusz bejáratánál kedvelt turisztikai látványosság, míg a tenger névadója, a Marmara-szigetek az ázsiai partoktól észak-nyugatra található híres márványbányáival (marmaros görögül márvány).

Márvány-tengeri régió

Márvány-tengeri régió

A Márvány-tengeri régió (törökül: Marmara Bölgesi) 67 000 km²-es területét tekintve a legkisebb régió Törökországban. A hét régió közül ez a legsűrűbben lakott, legnagyobb városa Isztambul. A régió egyik fele az ország európai, másik fele az ázsiai oldalán terül el, közöttük a Boszporusszal, mely összeköti a Márvány-tengert a Fekete-tengerrel. A Boszporusz (törökül Boğaziçi) kb. 25 kilométer hosszú és átlagosan másfél kilométer széles, de vannak olyan részei, ahol keskenyebb, mint 1000 méter. A partjai erdősek, több kisebb város és falu található itt elszórva. A Dardanellák, mely a Márvány-tengert az Égei-tengerrel köti össze, kb. 40 kilométer hosszú, dél felé egyre szélesedik. A Dardanellák mentén kevesebb a település. Itt fekszik a Saros-öböl, a Gallipoli-félsziget közelében, mely tiszta strandjairól híres. Az öböl a búvárok kedvence, tengeri élővilágának gazdagsága miatt.

Tuti menü