Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek, cikkek, érdekességek képes leírás - Márvány.tlap.hu
részletek »

Hírek, cikkek, érdekességek - Márvány.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: marvany.tlap.hu » Hírek, cikkek, érdekességek
Keresés
Találatok száma - 15 db
 Új márványtábla a szovjet obeliszken

Új márványtábla a szovjet obeliszken

Megtartották Egerbektán a szovjet emlékmű márványtáblájának avató ünnepségét. Hegedűs János polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: az ünnepség spontánra sikerül majd, mert nem volt idő egyeztetni, hogyan is legyen a protokoll.

A munkácsiaknak már csak az emléktábla marad

A munkácsiaknak már csak az emléktábla marad

Munkács határában megrongálták az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc podheringi csatájának helyszínén álló emlékmű ruszin nyelvű márványtábláját - közölte csütörtökön a Kárpátalja című beregszászi hetilap.

Antik márványszarkofágok Ciprusról

Antik márványszarkofágok Ciprusról

Nőalakú márványszarkofágra bukkantak ciprusi régészek, akik 2500 évesre becsülik a lelet korát.Pavlosz Flurencosz, a Ciprusi Régészeti Hivatal igazgatója szerint a szarkofág, amelyre egy larnacai építkezés során bukkantak, azért számít ritkaságnak, mivel import márványból készítették.

Apolló és Artemisz mellszobrot találtak

Apolló és Artemisz mellszobrot találtak

Kiváló állapotban lévő, Apollót és Artemiszt ábrázoló márvány mellszobrokra bukkantak az időszámítás előtti VII. századból származó actiumi Apolló templomban végzett ásatások során. Iszmirni Triandi, a régészcsoport vezetője elmondta, hogy a legjobb Pendeli-hegyi márványból készült szobrok maradványait a templom belsejében találták meg. Az első vizsgálatok szerint a szobrok 3,5 méter magasak lehettek.

Befejeződött az Akropolisz felújítása

Befejeződött az Akropolisz felújítása

Befejeződtek az athéni Akropolisz főbejáratának 2000 óta tartó restaurációs munkálatai, az évek óta ott éktelenkedő állványzatokat lebontották. A görög kulturális minisztérium tájékoztatása szerint többek között ión oszlopfőt - az antik eredeti másolatát - montíroztak a két oszlopra, amelyek Athéné istennő szentélyének bejáratánál állnak. Az antik kazettás márványmennyezet egy részét is restaurálták. A restaurátorok fáradságos munkával távolították el a márványból azokat az oxidálódott fém részeket, amelyeket még a XIX. század elején építettek be támasztékként, és amelyek azóta károsították a kőzetet.

Borzovánál márványt fejtenének

Borzovánál márványt fejtenének

Ismét márványt fejtenének a Szlovák Karszt Nemzeti Park területén, Borzova határában. A kassai VSK Mineral társaság egy régi márványbányát szeretne újra megnyitni. A lakosság azonban attól tart, tönkreteszik a felújított utat, és romolhat az életminőségük.

Gigantikus méretűvé vált az Akropolisz felújítása

Gigantikus méretűvé vált az Akropolisz felújítása

Az elmúlt nyolc évben több mint 500 köbméter, az Athén körüli hegyekből származó márványt használtak fel az Akropolisz épületegyüttesének felújításához. Görög lapértesülés szerint ezen felül 2350 tonna márványt és követ távolítottak el a műemlékegyüttesből, melyet aztán a renoválás után újra visszahelyeztek. Az újonnan bányászott márványt az ókorból származó oszlopok és építészeti elemek közé építették be, hogy pótolják a hiányzó részeket és megszilárdítsák az épületegyüttest. Athén jelképének restaurálása már 1975 óta tart.

Julius Caesar legrégebbi mellszobrát találták meg

Julius Caesar legrégebbi mellszobrát találták meg

Régészetben jártas búvárok a Rhone folyó medrében az idős Julius Caesar márvány mellszobrára bukkantak, amely a francia kulturális minisztérium szerint a római császár ma ismert legrégebbi ábrázolása lehet.

Julius Caesar mellszobrának restaurálása

Julius Caesar mellszobrának restaurálása

Speciális képalkotó CT-vel vizsgálnak meg egy Julius Caesart (Kr. e. 100-44) ábrázoló márvány mellszobrot, hogy kiderítsék, érdemes-e belefogni restaurálásába - közölte a vizsgálatot folytató francia Atomenergia Biztosság cadarache-i tudományos központja.

Hirdetés
Ki felel a ledőlt sírkőért?

Ki felel a ledőlt sírkőért?

Bárkit agyoncsaphat egy sírkő, és nem lesz felelős? - tette fel a kérdést Buzás Tibor (35), akinek két kisgyerekére még húsvétkor rádőlt egy síremlék. A lezárult rendőrségi vizsgálat szerint senki nem hibázott. Ez elfogadhatatlan - fakadt ki Buzás Tibor. - A rendőrség egy szakértői véleményre hivatkozik, amelyben az áll, hogy a nyolcvanas években készített sírkő az időjárás viszontagságai miatt lazult meg, vált el a talapzatától, s ezt teljesen természetes folyamatnak tartják, vagyis senki sem mulasztott. Mi azonban nem hagyjuk annyiban a dolgot.

Márvány mosdó a fürdőszoba dísze

Márvány mosdó a fürdőszoba dísze

Különleges - fekete nero makao és carrarai - márványból készült mosdó kapott helyet az Otthon lakberendezés enteriőr magazin fürdőszoba rovatának hasábjain. A monolit szobrok valóságos műalkotások, amik (csak látszólag) dacolnak a fizika törvényeivel és nem borulnak fel. A márvány mosdó származási országa nem is lehet más, mint Olaszország, ahol a márvány anyag használata és a lakberendezési design szerencsésen egymásra talált.

Márvány sírköveket döntöttek le

Márvány sírköveket döntöttek le

Hat márvány sírkövet ledöntöttek, egy továbbit pedig teljesen összetörtek ismeretlenek a balassagyarmati izraelita temetőben, ahol ez már a negyedik hasonló eset volt az elmúlt néhány évben - közölte a helyi izraelita hitközség elnöke hétfőn.

Márvány tisztítás

Márvány tisztítás

A márvány ha vízzel érintkezik hosszú ideig akkor gyakori probléma a vízlerakódás. Kiemelt figyelmet kell fordítani erre a problémára, mert ha túl savas tisztítószert használunk a márvány tisztítására akkor az károsíthatja az amúgy is drága márványunkat. A károsítás alatt lehet érteni azt, hogy nem lesz már szép fénye a márványunknak, vagy akár teljesen kifakíthatja a tisztítás során használt tisztítószer. Ami nagyon javasolt a márvány tisztítására az az alkálilúg tartalmú tisztítószer.

Márványtáblát avattak Sánta Ferenc emlékére

Márványtáblát avattak Sánta Ferenc emlékére

Felavatták, majd megkoszorúzták az egy éve elhunyt Sánta Ferenc márvány emléktábláját Budapesten, a XIII. kerületi Vőlegény utca 3-as szám alatt, ahol a Kossuth-díjas író 1957 és 1966 között élt. Tóth József, a kerület polgármestere elmondta: az író itt alkotta legfontosabb műveit.

Visszaszolgáltatott fríz

Visszaszolgáltatott fríz

A Parthenont Kr.e. 447 és 432 között építették az Athént patronáló Athéné istennő tiszteletére. A márványból emelt templomot szobrok százai díszítették és gyakorlatilag a XVII. századig,a török megszállásig épségben fennmaradt. 1687-ben az Athént ostromló velencei haderő ágyútűz alá vette az Akropoliszt, s felrobbantotta a lőporraktárnak berendezett Parthenont.

Tuti menü